5 tips voor het maken en nakijken van open vragen

In de afweging om open of gesloten vragen in een toets te gebruiken wordt vaak gedacht dat open vragen beter cognitieve vaardigheden kunnen toetsen. Gemakshalve vergeet men dan dat de beoordelaarsfout (of bias) zo groot kan zijn dat uiteindelijk veel beter voor een gesloten vraagtype gekozen kan worden.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat  toetsen met open vragen voor vrouwen soms gemakkelijker zijn dan voor mannen. Terwijl toetsen met gesloten vragen voor mannen gemakkelijker zijn. Wie het weet mag het zeggen….

Vijf tips voor het maken en nakijken van open vragen:

  1. Kenmerkend voor de open vraag is dat de antwoorden door de kandidaat zelf geformuleerd moeten worden. Dat maakt het wenselijk aan een open vraag meer dan één punt toe te kennen. De beoordelaar kan dan met behulp van het antwoordmodel tot een goede weging van het gegeven antwoord komen.
  2. Probeer de vraag positief te formuleren, vermijd dubbele ontkenningen.
  3. Start de vraag met een vraagwoord: waarom, wanneer, hoe etc. Op deze manier wordt de vraag helder gesteld en krijgt de kandidaat ruimte bij het beantwoorden.
  4. Geef aan of een kort en bondig antwoord of een lang antwoord (betoog) verwacht wordt. Voor de beoordelaar is dat prettig want op deze manier krijgt de beoordelaar vergelijkbare antwoorden.
  5. Zorg voor een goed antwoordmodel met het juiste antwoord maar ook mogelijke foute antwoorden, dit geeft de beoordelaar meer zekerheid en bevordert tussen beoordelaars een gelijke manier van beoordelen.

Veel succes bij maken en nakijken van open vragen.

Geplaatst in competentiegericht onderwijs, kwaliteit, TeleToets, vraagsoorten
0 reacties op “5 tips voor het maken en nakijken van open vragen
1 Pings/Trackbacks op "5 tips voor het maken en nakijken van open vragen"
  1. [...] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } onlinetoetsing.wordpress.com – Today, 9:19 [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Top berichten & Pagina’s

Edublogger