7e nationale NVE congres examenfraude 27 november 2009

Gisteren vond het 7e nationale examencongres onder auspiciën van de NVE in Nunspeet plaats. De drie keynotespeakers hielden alledrie een leuk interessant verhaal. John Fremer van Caveon Security belichtte vooral verschillende vormen van fraude en welke remedies daartegen te bedenken zijn. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het zichtbaar maken van (mogelijkheden tot) fraude en het voorkomen van fraude. Interessant was het stuk over de Trojan Horse Items waarmee kandidaten geïdentificeerd worden die niets over de stof weten. Ook wordt met behulp van deze items zichtbaar wanneer een toets op het Internet opduikt.
Rob Meijer van de RUG ging in op het onderzoek rondom bedrog op examens onder het motto: voorkomen is beter dan genezen. Statistische methoden zijn zeer geschikt om bedrog te ontdekken en zouden eigenlijk als routine gebruikt moeten worden volgens Rob Meijer. In de preventie bleek m.n. de dreiging van maatregelen tegen kandidaten die bedrog plegen een hele sterke.
Annie Kempers Warmerdam van de Examenkamer nam ons aan de hand van haar persoonlijke ervaringen met examens en diploma’s mee in de soms ondoorgrondelijke wereld van PE punten en examens zonder toezicht. Een leven lang leren betekent een leven lang toetsen.
In het middagprogramma waren verschillende interessante workshops te volgen. Belangrijk was de workshop optimale scoringsregels voor innovatieve, gesloten vragen. Deze workshop gaf uitleg over het onderzoek van Ecabo en Universiteit Twente naar de optimale scoringsregels. De bedoeling is dat deze regels uiteindelijk tot standaard verheven worden m.n. voor digitale toetsprogramma’s is dat belangrijk in verband met de toepassing van de regels in de toetsen. Deze regels kunnen in de software geprogrammeerd worden waarmee de examinator geen ‘last’ meer heeft van de regels en er van uit kan gaan dat de scoring conform afspraken is.
Tot slot werden nog enige prijzen uitgedeeld de Wijnand Wijnen prijs en de Solberg-Verlindenprijs werden gecombineerd dit jaar. Prijzen gingen naar de competentiegerichte opleiding van de Mobiele Eenheid, het examen op het strand, een grootse simulatie. Een rekenprogramma, wat kinderen middels adaptief toetsen uitdaagt verder te rekenen en het praktijkexamen (CSPE) voor VMBO kader en beroepsgericht van Cito en CEVO. Precieze details zijn later op de website van NVE te vinden of in het blad Examens.
De NVE-prijs voor de Van Dale omschrijving van Examenfraude mocht ik tot mijn grote verrassing zelf in ontvangst nemen. Tot slot dan nog maar de winnende definitie:

Examenfraude is het opzettelijk beinvloeden van (onderdelen van) het gehele examenproces met als doel een ander resultaat uit het examen te verkrijgen.

Manon Bonefaas

Geplaatst in fraude, NVE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>