Bedrijfsbezoek NVE: Helicon opleidingen

Gisteren (13 november) vond het bedrijfsbezoek van de NVE plaats bij Helicon opleidingen in Helmond. Onze gastheer Jan Jacobs had een programma samengesteld waarbij een blik gegeven werd op assessoren in groen onderwijs. In willekeurige volgorde waren de sprekers o.a. van: Nordwin college, Enduvision en Provex.

De onderwijskundige keuze van het groene onderwijs is dat onderwijs betekenisvol, authentiek en in samenhang moet zijn en vormgegeven kan worden in projecten. SLB en ICT zijn daarbij zeer belangrijk en ondersteunend. Kwaliteit van het onderwijs bestaat uit:

  • proces
  • product
  • producent

Vanuit dit principe en de PDCA cyclus wordt naar onderwijs en examinering gekeken. Omdat het gros van de docenten “een rode pen in het hoofd” hebben aldus Jan Jacobs, wordt veel aandacht gegeven aan wat beter kan. Het praktijkexamen moet onafhankelijk zijn van de examinator, er is een streven naar objectiviteit. In praktijk kunnen beoordelaars echter altijd verschillen in hun oordeel, door opleiden en bewust worden is het mogelijk meer te komen tot een persoonsonafhankelijk oordeel in het praktijkexamen.

Verschillende sprekers vertelden over de assessorenopleiding en examinering. Veel aandacht in de assessorenopleiding (hercertificering) voor de traditionele beoordelaarsfouten zoals, bijvoorbeeld:

  • selectieve perceptie
  • halo en horn effect
  • stereotypering

Een van de sprekers liet dit voorbeeld opYouTube zien waar de kijker zijn eigen visie op ballet voortdurend moet bijstellen.

Ook in zelfevaluatie geven assessoren aan dat ze het beargumenteren of onder woorden brengen van oordelen soms erg lastig vinden. Naar aanleiding van de verschillende presentaties werd flink gediscussieerd, praktijkexamens en beoordelaars liggen dit publiek nauw aan het hart. Concluderend werd gezegd: Het streven is assessoren op te leiden die bevoegd en bekwaam zijn.

De leerzame middag werd afgesloten met een borrel waar stevig ge-netwerkt werd.

Gemist heb ik in de verschillende presentaties: het effect van beoordelaars die intervisie hebben over de praktijkexamens. Uit ervaring weet ik dat intervisie helpt bij oordelen. Docenten zijn niet opgeleid voor het maken van toetsen en examens, ze zijn ook niet opgeleid voor het geven van een oordeel of beoordeling. Door in een intervisie situatie te praten over de assessments creëer je een gemeenschappelijke visie. Dit leidt tot meer overeenstemming over oordelen. Omdat objectief (be)oordelen als mens over mens nauwelijks mogelijk is probeer je te voldoen aan de eis van intersubjectiviteit.

De intersubjectiviteit neemt ook toe door het maken van een analyse over de beoordelaars. Bij een digitale afname van een beoordelingsexamen is dat vrij eenvoudig. Door een vergelijk te maken tussen de verschillende beoordelaars is duidelijk te maken of een beoordelaar een roze bril draagt of juist niet (zie ook deze eerdere blog).

Hartelijk dank Groene Campus en Jan in het bijzonder voor deze inspirerende middag.

 

Geplaatst in beoordelen, beoordelingsexamen, online toetsing
0 reacties op “Bedrijfsbezoek NVE: Helicon opleidingen
2 Pings/Trackbacks op "Bedrijfsbezoek NVE: Helicon opleidingen"
  1. [...] Gisteren (13 november) vond het bedrijfsbezoek van de NVE plaats bij Helicon opleidingen in Helmond. Onze gastheer Jan Jacobs had een programma samengesteld waarbij een blik gegeven werd op assessoren in groen onderwijs. In willekeurige volgorde waren de sprekers o.a. van: Nordwin college, Enduvision en Provex.De onderwijskundige keuze van het groene onderwijs is dat onderwijs betekenisvol, authentiek en in samenhang moet zijn en vormgegeven kan worden in projecten. SLB en ICT zijn daarbij zeer belangrijk en ondersteunend. Kwaliteit van het onderwijs bestaat uit:Lees verder: http://onlineexamineren.nl/bedrijfsbezoek-nve-helicon-opleidingen/  [...]

  2. [...] Gisteren (13 november) vond het bedrijfsbezoek van de NVE plaats bij Helicon opleidingen in Helmond. Onze gastheer Jan Jacobs had een programma samengesteld waarbij een blik gegeven werd op assessoren in groen …  [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Top berichten & Pagina’s

Edublogger