Bedrijfsbezoek van de NVE bij ECABO

Uiterst gastvrij werd de NVE ontvangen op donderdag 10 mei bij ECABO. ECABO is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de economisch/administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen. Frank Huberts hield een inleiding over ECABO en haar examens. De examens die ECABO organiseert zijn zeer breed en verschillend van waarde. Soms vormt het examen een onderdeel van een assessment voor een MBO opleiding, soms is het een kwalificerend examen bijvoorbeeld voor een baan in de publieke veiligheid: de toezichthouders. Exameninstelling Toezicht en Handhaving valt onder ECABO. ECABO hecht naast de examens die ze verzorgen ook aan onderzoek op het gebied van examinering. Vanuit dat perspectief hadden ze onlangs een promovendus van het RCEC in huis. Het onderzoek betrof verschillende manieren van beoordelen: holistisch of analytisch. Het is de bedoeling om met regelmaat promovendi onderzoek rondom examineren te laten doen.

Beroepsgericht examineren is erg kostbaar. Voor praktijkexamens moeten veel zaken geregeld worden, denk bijvoorbeeld aan een locatie, kantoorruimte en inrichting, beoordelaars, examenleider, acteurs voor de rollenspelen etc. ECABO zoekt naar alternatieve en goedkopere oplossingen o.a. met de inzet van multimedia.

Na de inleiding van Frank en een inleidende film over het Praktijkexamen toezicht en veiligheid niveau 2 werden we mee naar buiten genomen om een dergelijk examen in praktijk te zien. Op het nagebootste plein compleet met zebrapad en bushalte kregen we een goed beeld van alles wat rondom de praktijkexaminering van toezichthouders aan de orde is. We zagen de examenkandidaten professioneel handelen tijdens een overval en een ongeluk. Respect voor de beide dames die zo dapper voor een groot publiek ‘examen’ deden. Aan het eind van de dag krijgen de kandidaten de (voorlopige) uitslag. In een aantal gevallen krijgen ze ook gelijk feedback zodat ze een volgende keer kunnen leren van dit examen.

Scholen willen intussen ook graag mee beoordelen en leveren dan ook assessoren voor de praktijkbeoordelingen. Deze assessoren beoordelen nooit hun eigen leerlingen. Opvallend is dat de assessoren van scholen graag precieze instructies willen hebben, terwijl de bedrijfsassessoren meer op grote lijnen en het gehele beeld beoordelen. De bedrijfsassessor heeft de doorslaggevende stem in de beoordeling. De verschillende NVE leden hadden met name over de beoordeling veel vragen. Het mag duidelijk zijn dat dit voor iedereen een moeilijk onderwerp is.

Hartelijk dank namens de NVE voor de gastvrijheid en speciale dank voor Kees Boonman onze gastheer. We hebben genoten van deze leerzame middag.

20120511-133438.jpg

Geplaatst in beoordelen, beoordelingsexamen, toetscentra, toezichthouder
2 reacties op “Bedrijfsbezoek van de NVE bij ECABO
  1. Beste Manon,

    Leuk dat de NVE dit positieve verslag heeft geschreven over de bijeenkomst bij ECABO. We gaan het delen met onze medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Top berichten & Pagina’s

Edublogger