Examenbureau: streng maar rechtvaardig!

Soms is het moeilijk voor een examenbureau om de balans te vinden tussen de kandidaten en de examencommissie. Het examenbureau is de klantenservice van de kandidaat. Een examenkandidaat verwacht van een (onafhankelijk) examenbureau integriteit. Anderzijds wil het examenbureau haar examencommissies beschermen. Zij zijn immers professionals en doen hun werk zo goed mogelijk, hun deskundigheid straalt af op het examenbureau.

Vorige week sprak ik met iemand van een examenbureau en ze vertelde me de volgende anekdote. Een examenkandidaat meldde zich met de reactie dat hij niet begreep waarom hij gezakt was. Nadat de medewerkster van het examenbureau het examen bekeken had kon ze met de kandidaat meevoelen. Ze vertelde hem dat niet, maar legde de zaak wel voor aan de betreffende examencommissie. Ook de examencommissie moest de kandidaat gelijk geven de corrector had wel heel streng geoordeeld. Wat te doen?

Gekozen is om de kandidaat gelijk te geven en de beoordeling aan te passen. Volkomen terecht natuurlijk dat de beoordeling aangepast wordt. Gezien de hoeveelheid extra werk die dit voor een examenbureau meebrengt is het echter niet wenselijk dat iedere kandidaat protest aan gaat tekenen. Toch heeft het in dit geval goed gewerkt: juist omdat het examenbureau liet zien voor rede vatbaar te zijn en serieus naar het werk van de kandidaat te kijken. Voor het examenbureau leverde het op dat examenkandidaten nu op de deskundigheid van het examenbureau vertrouwen. Het examenbureau staat bekend als streng, maar rechtvaardig!

Geplaatst in beoordelen, examenbureau, toetsbeleid
1 Reactie op “Examenbureau: streng maar rechtvaardig!
1 Pings/Trackbacks op "Examenbureau: streng maar rechtvaardig!"
  1. [...] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } onlinetoetsing.wordpress.com – Today, 2:19 [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Top berichten & Pagina’s

Edublogger