Vervolg: hoe bouw ik een itembank (deel 3)

In het vervolgverhaal over het bouwen van een itembank is dit deel 3. De ondertitel voor deze blog zou kunnen zijn: Hoe bouw ik één itembank voor verschillende toetsen? Deze eenvoudige vraag mag zeker niet onderschat worden. Bij het invoeren van de vragen moet nagedacht worden over de puntentoekenning. In het vorige deel is het onderscheid in vraagsoorten al duidelijk gemaakt, nadrukkelijk is dat wat anders dan de punten toekenning. Wanneer je alle vragen 1 punt geeft of een gelijkwaardig aantal punten weet je dat een toets van 30 vragen maximaal 30 punten kan opleveren, door instellen van de cesuur ben je dan in staat een cijfer te genereren. Ingewikkelder wordt het wanneer je itembank opgebouwd is uit verschillende vraagsoorten met verschillende moeilijkheidsgraad. De kunst is de toets zo in te richten dat alle kandidaten een gelijkwaardige toets krijgen en evenveel punten kunnen behalen. Soms kun je (met filteropties) in de toetsmatrijs regelen dat:

  • Kandidaten een gelijkwaardige verdeling krijgen van bijvoorbeeld open en gesloten vragen.
  • Door labeling een selectie van vragen met een bepaalde moeilijkheidsgraad opgenomen wordt in de toets.
  • Verschillende vragen met dezelfde puntentoekenning bij elkaar gezet worden in de itembank en daarna in de toets (zie vb op het plaatje)
  • Handmatig combinaties van verschillende vragen aan een toetsmatrijs gekoppeld worden.

Bij al deze oplossingen blijft het belangrijk vooraf nagedacht te hebben over de mogelijkheden die je eigen toetssysteem biedt en de puntentoekenning van de vragen.

Voor een volgend weblog (na de vakantie) ben ik op zoek naar materiaal rondom toetsmatrijzen. Wie kan me helpen en stuurt me voorbeelden van zijn toetsmatrijzen? Je reactie kun je sturen naar: consultancy@andriessen.nl. Alvast bedankt voor de moeite.

Geplaatst in online examinering, online toetsing, vraagsoorten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>