5 tips voor het maken van goede items

Een van de grootste uitdagingen bij het maken van een toets is het maken van juiste vragen. Eerder heb ik daar al meer algemene tips over gegeven. In de implementatie van digitaal toetsen valt echter steeds op hoe moeilijk het is om goede items te ontwikkelen. Sommige itemconstructeurs hebben beslist ook zeer eigen gedachten over toetsing. Ze maken de toets moeilijker dan de leerling aan kan, op grond van de gedoceerde stof, om de leerling op deze manier uit te dagen. Ik vraag me af of dit gewenst is in een summatieve toets?

Wiskunde docenten zijn meestal erg snel met roepen dat wiskunde niet digitaal getoetst kan worden. Vaak ligt dat aan het feit dat alleen gedacht wordt aan de inzet van multiple choice vragen bij een toets. Met de inzet van andere typen vragen zijn meerdere mogelijkheden om toch inzicht te toetsen. Bij wiskunde kan bijvoorbeeld inzicht in meetkunde met een rangschikvraag getoetst worden. Ook een multiple selectvraag met veel relevante antwooordalternatieven kan goed gebruikt worden om een oplossingsstrategie zichtbaar te maken. Op WisWeb zijn vele prachtige voorbeelden van digitale wiskunde toetsen te vinden.

Alles staat of valt natuurlijk met het maken van goede items. Daarom nogmaals vijf tips voor het maken van een goed item:

  1. geef aandacht aan datgene wat belangrijk is, de hoofdzaak,  en richt je niet op de bijzaken in het construeren van een item.
  2. zorg dat het item beantwoord kan worden zonder dat je de antwoordopties bekeken hebt.
  3. geen extra onnodige informatie toevoegen bij de vraagstelling van een item.
  4. zorg voor helder taalgebruik, niet te moeilijk.
  5. gebruik geen ontkenningen in het item, hiermee wordt het beantwoorden ingewikkelder voor degene die de toets moet maken.

O ja, en als je dan zoveel aandacht geeft aan het construeren van items vul dan ook gelijk de feedback in, dit maakt een item bruikbaarder. Veel succes bij het construeren van items!

Geplaatst in onderwijs, online toetsing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>