Check: weergave digitale toets

Wist je dat je digitale toets er op verschillende manieren uit kan zien?

Opvallend genoeg weten de meeste mensen dat niet.

Examenbureaus en scholen die gebruik maken van een digitale toets zijn vooral bezig met het gebruikersgemak aan de achterkant.

Aan de administratiezijde.

In mijn optiek klopt dat niet.

Het aller- maar dan ook aller- belangrijkste is het gemak voor de kandidaat.

De kandidaat moet ongestoord examen doen. Ongestoord en vanuit de toetssoftware bezien zo eenvoudig mogelijk.

Oh bedoel je dat, maar dat is simpel toch?

Even een proeftoetsje laten maken en ze weten het.

 

Was het maar zo’n feest.

Meestal zie je dat vragen op dezelfde manier als bij een papieren toets aangeboden worden. Ik bedoel daarmee dat de vragen op papier zo nauwkeurig mogelijk overgenomen worden in de toetssoftware.

Kijk maar in dit voorbeeld van QMP

qmpvoorbeeld

De kandidaat kan alleen naar boven en beneden in het scherm. Je ziet rechts een scrollbalk en die arme kandidaat moet zich een weg scrollen door het examen. Alsof het een heel lang papier is.

Een soort keukenrol vol examenteksten.

Dat kan anders

Beter is dit voorbeeld uit Remindotoets:

remindo

Per scherm zie je één vraag. Weliswaar nog net zo als op papier, maar slechts één vraag per scherm.

Geen keukenrol dus.

Dat kan beter

In een pilot met onze toetssoftware (TeleToets) werd duidelijk dat onze weergave van toetsen de beste is voor digitale afname. Leerlingen die snel afgeleid waren bleken binnen de normale examentijd de toets te kunnen maken.

De toets zag er per vraag ongeveer zo uit:

teletoets

 

 

Zonder enige vorm van oefening kon iedereen de toets maken.

Alle functies waren duidelijk.

In de evaluatie gaven leerlingen aan dat de toets prettig en overzichtelijk was.

Dit zijn de sterke punten:

 1. De opbouw van een item is altijd hetzelfde. Links de casus, rechts de vraag en de mogelijkheid tot antwoord. Wanneer er geen casus is, staat de vraag links en het antwoord rechts.
 2. Duidelijke help functie.
 3. Heldere navigatie knoppen en overzicht van de gehele toets.
 4. Tijdaanduiding.
 5. Arceer functionaliteit.
 6. Alle informatie per vraag op één scherm (bij voorkeur zonder scrollbalken).

Voeg daar nog aan toe dat TeleToets zeer stabiel draait en je begrijpt waarom iedereen zo blij met ons is :) (beetje reclame maken mag wel).

TeleToets is niet de enige die het op deze wijze doet. Ook Facet is op deze wijze vorm gegeven.

Kijk maar:

facet
Nadeel hier: rechts en links zijn grote stukken wit bij een grote monitor.

De eigenlijke toets schaalt niet mee met de grootte van de monitor.

Ik vermoed dat hier door het CVTE bewust voor gekozen is zodat de toets voor alle kandidaten er hetzelfde uit ziet.

Voor alle geïnteresseerden in toetssoftware heb ik de volgende tip:

Check de weergave van de toets.

 

Geplaatst in afspeler, online examination, online examinering, online toetsing, player, QMP, RemindoToets, speler, TeleToets
4 reacties op “Check: weergave digitale toets
 1. De weergave van een digitale toets is inderdaad erg belangrijk: tijdens een toetsafname wordt immers niet getoetst of de kandidaat de software begrijpt.

  De afname-omgeving moet dus zo intuïtief mogelijk zijn, zodat de kandidaat zich op de inhoud kan focussen en de toetssoftware alleen maar de mogelijkheden aanbiedt die relevant zijn om de toets zo goed mogelijk te maken.

  Leuk om de afname-omgevingen naast elkaar te zetten en die zo te vergelijken. Het nadeel om goed te vergelijken is wel dat de toetsafname screenshots niet helemaal gelijk zijn aan elkaar: in het Teletoets-voorbeeld zit bijvoorbeeld een casus en dat is bij QMP en RemindoToets niet zo. Zou je namelijk in RemindoToets een casus toevoegen, dan wordt die ook aan de linkerkant getoond (en uiteraard ook zonder scrollbar indien mogelijk). Ook is de ene een rekenvraag en de andere niet, waardoor je niet in alle drie de screenshots dezelfde opties ziet (de rekenmachine met name).

  Wellicht interessant om te weten in dit kader is dat we in RemindoToets ervoor hebben gekozen om de toetskandidaat te laten kiezen: wil men alle vragen op één pagina onder elkaar, of liever één vraag per scherm. Uit onze ervaring en uit onderzoek blijkt dat kandidaten verschillende voorkeuren hebben, en in RemindoToets kunnen ze daarom standaard zelf kiezen wat de persoonlijke voorkeur heeft (tenzij expliciet voor de kandidaten gekozen is, dat is een instelling).

  Qua doel hebben we wel allemaal hetzelfde voor ogen: de kandidaat zonder software-uitleg intuïtief de toets laten doen, overzichtelijk zodat men zich volledig kan focussen op de toets zelf. En stabiliteit is inderdaad ook erg belangrijk en iets waar elke softwareleverancier continu mee bezig is, denk bijvoorbeeld in dit kader aan het door kunnen gaan als de internetverbinding even weg is, zodat de kandidaat daar geen enkele last van heeft en zich volledig kan richten op beantwoording van de vragen.

  Dat de itembankomgeving óók overzichtelijk en gebruiksvriendelijk moet zijn (iets waar we veel werk van maken) is ook erg belangrijk maar staat daar los van, en met je eindconclusie ben ik het dan ook helemaal eens: bekijk zeker ook een toetsafname om te ervaren hoe de kandidaten de weergave van de toetssoftware én de toets zullen gaan ervaren.

  • ManonBonefaas zegt:

   Dank voor je reactie Jeroen.

   Omdat ik het van openbare demo-toetsen moet hebben heb ik van alle versies een toets gepakt die open en bloot op het internet staat.

   QMP kan net als Remindotoets zowel de vragen per stuk op het scherm aanbieden als op één pagina. Kijk maar hier.

   TeleToets kan de vraag en het antwoord (net als in RemindoToets) onder elkaar zetten. Daarnaast is onze stijl schaalbaar zodat je deze ook makkelijk op een mobile device kunt afnemen.

   Waar het me om gaat is dat er onderzoek gedaan is naar de meest optimale weergave van toetsen en dat wij als software leveranciers ons vooral schuldig maken aan aandacht voor de achterkant. Terwijl we het allemaal doen voor de examenkandidaat. Sterker nog van ervaren toetsontwikkelaars weet ik intussen dat de weergave van een toets medebepalend voor het resultaat kan zijn.

   Vandaar mijn pleidooi voor deze weergave van de toets.

 2. Karen Vink zegt:

  De weergave van een digitale toets is voor de kandidaten heel belangrijk. Daar heb je helemaal gelijk in. Digitale toetssystemen gaan hier elk op eigen wijze mee om. Hoe een toets uiteindelijk op het scherm verschijnt hangt inderdaad deels af van de functionaliteiten die een systeem in zicht heeft. Maar dat is niet het enige. De weergave van een toets wordt ook mede bepaald door hoe beschikbare functionaliteiten worden toegepast door toets ontwikkelaars. Hoewel alle systemen in de vergelijking een optimale weergave in zich hebben komt dat er niet helemaal uit.

  De indruk wordt gewekt dat niet alle systemen even sterk zijn in hoe een toets gepresenteerd wordt. Het voorbeeld wat gegeven wordt in relatie tot QMP suggereert dat QMP alleen maar een lange vragenlijst kan tonen. Echter met QMP zijn er vele mogelijkheden om een toets te presenteren. Daar wordt namelijk gewerkt met templates waarin de gewenste lay-out en navigatie is vastgelegd als ook het gebruik van bv een digitale rekenmachine en relevante informatie voor de deelnemer als het aantal te beantwoorden vragen en de beschikbare toetstijd. Door het juiste template te kiezen is het dus ook hier mogelijk om bij casus vragen de casus links en de vraag rechts te tonen.

  Een nog vriendelijkere manier is die binnen RemindoToets waarbij het mogelijk is om de kandidaten zelf te laten bepalen of ze alle vragen onder elkaar of juist vraag voor vraag willen zien. Doordat de kandidaat hiermee kan ‘spelen’ kan die eerst met alles onder elkaar kijken wat er zoal aan vragen staat, vervolgens schakelen naar vraag voor vraag weergave om de toets te maken en tot slot weer met alles onder elkaar de toets nog eens nalopen voordat die hem inlevert.

  De software ontwikkelaar heeft natuurlijk veel aandacht voor de achterkant. Voor de software ontwikkelaar is het van belang dat de toetsen onder alle omstandigheden goed afgenomen kunnen worden. Ook besteden zij veel aandacht aan gebruikersgemak en dus ook om kandidaten zo prettig mogelijk door een toets te laten navigeren. Elk systeem doet dat op eigen wijze. Het beschikbaar maken van functionaliteiten wil nog niet zeggen dat die ook zo gebruikt wordt.

  Het is aan de toets ontwikkelaar om de beschikbare functionaliteiten binnen de software zo in te zetten dat de weergave past bij de toets en de toets gebruikersvriendelijk is voor de kandidaat. Wat dat betreft is je eindconclusie helemaal terecht. Als toets ontwikkelaar is het belangrijk om de toets te bekijken met de ogen van de kandidaten.

  • ManonBonefaas zegt:

   Beste Karen,

   Dank voor je reactie.

   Het klopt in veel toetssoftware is het mogelijk om een template te kiezen. Ik stel echter vast dat dit vaak niet gebeurd. Meestal wordt de standaard manier gebruikt, zoals op papier. De voorbeelden die ik heb laten zien zijn openbaar en worden als voorbeeldtoetsen gebruikt.

   Overigens twijfel ik nog of de keuze voor een bepaald template bij de student moet liggen. Veel studenten raken ook in de war van keuzes.

   Wanneer ik zie hoeveel moeite er gedaan wordt om high stake toetsen allemaal op een identieke manier af te nemen kan ik me niet voorstellen dat je die keuze bij een student zou laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>