Fraude en bewustwording

Al eerder schreef ik een weblog over fraude met vijf tips om fraude te voorkomen. Om de fraudeur voor te blijven onderzoeken we actief  fraude mogelijkheden. Een van de aardigste die ik daarbij tegenkwam is het volgende fimpje van 1 minuut. Het speelt zich af in een grote examenzaal met allemaal studenten die een papieren examen maken. Er is een toezichthouder, kijk zelf maar even.

Een inventief voorbeeld van fraude is de student die liet zien dat hij een postbode elastiek met behulp van een boek ver uitrekte. Daarna schreef hij in kleine letters zijn spiekbrief op de elastiek. wanneer het elastiek van het boek gehaald wordt zie je dat er kriebeltjes op staan. Pas door  het uitrekken van het elastiek wordt de tekst zichtbaar, ingenieus en zeer eenvoudig. Voortaan kijk je anders naar een elastiek om de pols van de examenkandidaat. Deze beide voorbeelden zijn zeer onschuldig.

Van hele andere orde is de fraude bij de VCA examens die onlangs in het nieuws kwam. Het feit dat examenkandidaten frauderen bij veiligheidsexamens, zoals VCA, is volstrekt onverantwoord. Eugene Hillen van SSVV zei het zo:

”Deze mensen mogen op basis van dit diploma gevaarlijke handelingen verrichten op gevaarlijke plekken. Je moet er vanuit kunnen gaan dat ze tot in de puntjes weten wat ze doen.”

(Het citaat staat in het volgende artikel en is hier terug te vinden.)

De onverantwoordelijkheid van de examenkandidaat om te frauderen bij een examen rondom veiligheid kan leiden tot gevaarlijke situaties, voor de examenkandidaat zelf en voor anderen.

Fraude is niet uit te bannen. Het zal altijd voorkomen en er zullen altijd mensen zijn die menen een examen met behulp van fraude te moeten halen. Bewust zijn van fraude en de verschillende (moderne) mogelijkheden van fraude helpt wel. Door met andere ogen te kijken naar je examenkandidaat kunnen dingen opvallen, zoals een elastiek waar wel heel enthousiast mee gespeeld wordt tijdens het examen.

Tenslotte wordt het mooiste voorbeeld van examenfraude natuurlijk door Mr. Bean gegeven in een van zijn eerste filmpjes.

Geplaatst in toezichthouder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>