Huwelijk of echtscheiding tussen toetsmatrijs en itembank?

Op de site van Sjoerd Huyg wordt in een blog van een jaar geleden goed weergegeven wat ik dagelijks zie: de opbouw van de itembank beheerst de toetsmatrijs.

Vanuit de logica van software wordt meestal de itembank in een mappenstructuur opgebouwd. Dat ziet er ongeveer zo uit:

voorbeeld toetsmatrijs

Vergelijk het met de verkenner in Windows. De gedachte is vaak dat de toetsmatrijs leidend is bij de opbouw van de itembank. Bij moderne toetssoftware is dat niet meer zo. De itembank kan zo samengesteld worden dat het een grote bak met vragen is. Een andere mogelijkheid is een zeer gestructureerde vragenbank, zodat ook zonder een zoekfunctie te gebruiken de vragen overzichtelijk weergegeven worden. Zoals hiernaast bijvoorbeeld.

De toetsmatrijs is in beide gevallen niet van belang. Door het gebruik van labels, of metatags is achteraf een goede toetsmatrijs te maken. Met de selectie van de labels of een groep van labels kan een toetsmatrijs gemaakt worden. Daarmee is voor ieder specifiek doel een toets te maken. Het voordeel hiervan is maximale flexibiliteit. De opbouw van de itembank is geen beperkende factor meer. Dat was vroeger wel vaak zo.

Itembank en toetsmatrijs kunnen gescheiden worden en als gescheiden onderdeel gebruikt worden binnen (digitale) toetsing. Dat vergroot de mogelijkheden voor toetsing en daarmee de flexibiliteit voor examenbureaus.

Geplaatst in examenbureau, itembank, online toetsing
1 Reactie op “Huwelijk of echtscheiding tussen toetsmatrijs en itembank?
  1. Vegard Sivertsen zegt:

    Helemaal mee eens met dit artikel. Door de toetsmatrijs aan de itembank vast te hangen beperk je je na mijn inziens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>