Memrise en Chinees leren

 

Deze week trok een Tweep mijn aandacht met de challenge om Chinees te leren. Memrise een programma om snel kennis op te doen met behulp van plaatjes (flashcards) heeft i.s.m. The Guardian een uitdaging opgesteld: “Leer hoe je snel een Chinees menu kan lezen”. Kennelijk is het een enorm succes want de website was deze week al een paar keer niet, of slecht, te bereiken. Het idee is goed door plaatjes te zien en de juiste uitspraak te horen, onthoud je gemakkelijker de moeilijke Chinese tekens. De vormgeving van de Chinese cursus is prachtig, kijk maar naar dit voorbeeld uit de tutorial:

Omdat de koe steeds verandert in het Chinese teken onthoud je het Chinese karakter snel. Niet alle memes zijn zo mooi. De meeste memes werken met geheugensteuntjes als toegevoegde tekst of simpele plaatjes. Deze ezelsbruggetjes helpen natuurlijk wel bij het leren van woordjes.

Memes waar je actief mee bezig geweest bent, leveren plantjes op, die je kunt oogsten. Plantjes moet je onderhouden door ze water te geven, door te oefenen dus. In deze Chinese cursus wordt zowel de betekenis van het karakter als de uitspraak geoefend. De uitspraak moet je fonetisch weergeven. Dat is wel lastig want daarmee moet je naast het beeld van het karakter ook de vreemde uitspraak onthouden. Je kunt eenvoudig zelf memes maken door een lijstje (met woordjes) in te lezen of zelf online te maken.

Het geheel deed me erg denken aan Drillster. In Drillster zit echter een slim algoritme dat me helpt te leren. Memrise biedt ook adaptief de verschillende Chinese tekens aan. Een item dat je steeds fout doet kun je een aantal keer herhalen: stampen. Maar wanneer ik alles fout had, was ik na een tijdje toch in staat mijn plantjes te oogsten. Net als bij Drillster krijg ik reminders over de mail, dat ik mijn plantjes (drills) moet bijhouden.

Drillster levert echter ook goede managementinformatie op voor docenten of trainers over de stand van zaken van de geleerde kennis. Bij Memrise heb ik deze functionaliteit niet kunnen ontdekken.

Geplaatst in onderwijs, online toetsing
0 reacties op “Memrise en Chinees leren
1 Pings/Trackbacks op "Memrise en Chinees leren"
  1. [...] Deze week trok een Tweep mijn aandacht met de challenge om Chinees te leren. Memrise een programma om snel kennis op te doen met behulp van plaatjes (flashcards) heeft i.s.m. The Guardian een uitdaging opgesteld: …  [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>