Online proctoring, goed idee?

Wat is dat?

Online proctoring?

Online proctoring is het online toezicht houden op bijvoorbeeld een examenkandidaat die een toets aan het maken is.

Dat klinkt interessant. En dat is het ook.

Wij hebben een test gedaan met ProctorExam.

Bij ProctorExam wordt volgens drie principes toezicht gehouden:

  1. Light
  2. Classic
  3. Pro

Je ziet hier overzichtelijk de verschillen:

proctor verschillen

 

ProctorExam kwam al in het Belgische nieuws:

 

Natuurlijk waren we geïnteresseerd.

Hoe werkt het nou en werkt het goed genoeg voor ons?

 

Pilot

We hebben een pilot gedaan en ProctorExam aan de allerzwaarste Andriessen eisen onderworpen.

Je moet weten dat we nu toetslocaties aanbieden door het hele land met getrainde toezichthouders.

We hechten enorm aan ongestoorde examenafnames en aan het voorkomen van fraude.

De concurrentie voor ProctorExam is zwaar.

 

Praktijk

Het geheel werkt fantastisch precies zoals in de demo video’s. Kijk maar even hier.

In praktijk blijkt het voor sommige deelnemers wel lastig te zijn om de juiste dingen te doen en het examen goed op te starten.

Wanneer je niet zo ICT vaardig bent is het opstarten van het examen voor sommige deelnemers een onoverkomelijke hobbel. Je moet namelijk een plug-in installeren in je browser. Deze plug-in zorgt ervoor dat je je beeldscherm deelt. Dat gaat makkelijk. plug-in

Daarnaast moet je een app op je telefoon installeren. In bedrijfssituaties of op scholen kan dit een nare vertraging geven wanneer je de rechten niet hebt om dit soort aanpassingen op je telefoon te doen. Verder hoef je gelukkig niets te installeren.

Ikzelf had de ervaring dat ik het examen niet mocht opstarten omdat er meerdere tabbladen geopend waren. Het bleek hier te gaan om de chatbox (helpfunctie) met ProctorExam. Het is vervelend dat je dan niet meteen in de gaten hebt wat er aan de hand is. Je wilt dat een kandidaat zijn examen zo ongestoord mogelijk maakt. Ik kan me voorstellen dat je hier zenuwachtig van wordt.

De meeste mensen die meededen aan de pilot kregen een melding dat de verbinding niet goed genoeg was. Desondanks konden ze het examen gewoon maken en bleek ook achteraf geen probleem in de proctoring. Deze melding is een advies en desgewenst geeft de live proctor nog advies om de verbinding te verbeteren.

Reactie op de lay-out van Proctorexam:

Was gewoon goed

En dat is ook zo.

Toch zou ik nu niet adviseren om ProctorExam gelijk te gebruiken voor high-stake examens.

Het lukte mij om ongemerkt een screencast van het examen te maken. Daarmee ligt de inhoud van een examen op straat.

Conclusie

ProctorExam is zeer geschikt om gelijktijdig een groter aantal examens af te nemen. Met name in een situatie waarbij de kandidaat zijn eigen laptop mee neemt (BYOD) en toezicht is geregeld kan de lightversie van proctorexam een waardevolle aanvulling zijn.

Examens in het buitenland zijn geschikt om met ProctorExam af te nemen (zie ook het voorbeeld in het VTM filmpje). Persoonlijk zou ik hierbij live proctoring adviseren (de PRO versie), dit garandeert het beste dat er geen fraude gepleegd kan worden.

Het is wel zo dat examens waar veel van afhangt nu nog niet geschikt zijn voor ProctorExam. Enerzijds omdat je voor de kandidaat zeker moet zijn van de techniek. Anderzijds omdat je wilt voorkomen dat je vragen bekend worden.

Natuurlijk wil je ook voorkomen dat de kandidaat fraude kan plegen, bijvoorbeeld door te spieken. Met name bij de Classic variant en de Light variant (zonder toezicht)  lijkt dit wel mogelijk.

 

Meer lezen? Digital exam on BYOD, with remote surveillance
.

 

 

Geplaatst in online examination, online examinering, proctoring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>