Papieren toetsen en online nakijken

Wat is het grootste struikelblok rondom online toetsing?

Nee, dat is niet de toetssoftware.

Meestal gaat het om de afname van de toets. Veel bedrijven en scholen hebben niet voldoende mogelijkheden om de online toets af te nemen.

Paul van Meenen van D66 zegt dat ook hier. Hij vindt dat examenopgaven zo kort mogelijk van te voren verspreid moeten worden. Op die manier wordt voorkomen dat examens gestolen worden.

Maar fraude of ongelukjes met examens komen vaker voor.

In Den Haag werden de Duitse examens van zes leerlingen door de papierversnipperaar gegooid. Een lerares had de examens mee naar huis genomen om te corrigeren. Haar man had opgeruimd en oud papier versnipperd, dacht hij. De leerlingen begrijpen niet dat de te corrigeren examens zo mee naar huis genomen mogen worden.

Ik begrijp dat wel. Wanneer je veel correctiewerk hebt is het plezierig om dat thuis in je eigen omgeving rustig te kunnen nakijken.

Kortom eigenlijk willen we een papieren afname waarbij de risico’s op fraude of verlies zoveel mogelijk beperkt worden.

 

Dus: een papieren afname, maar verder moet het examen digitaal zijn

 

Dat kan. Je kunt een toets korte tijd online beschikbaar maken waarmee je met de juiste login, in een voorgedefinieerde periode een print kan maken van de toets. examen printen

 

Nadat het examen geprint is kan het gemaakt worden. Een geprint examen is voorzien van een QR code waarmee het examen na afname weer ingescand kan worden:

QR code schrijven

De examenkandidaat maakt het examen op papier. Voor wiskunde vragen of technische oplossingen is dit ook handig. Je kunt eenvoudig tekenen en berekeningen laten zien op papier.

Correctie

 

Na de afname wordt het examen ingescand door de toezichthouder. Van te voren is bepaald wie de corrector is. Het ingescande examen is online na te kijken door een corrector. Dat kan ook vanuit huis gebeuren. De corrector krijgt het volgende te zien:

correctie

 

Rechts zie je het ingescande werk van de kandidaat. Links staat het correctiemodel voor de beoordelaar. Op deze manier weet je zeker dat iedere corrector met hetzelfde beoordelingsmodel werkt, zelfs als daar op het laatste moment nog wijzingen aan aangebracht zijn. De corrector kan links opmerkingen maken maar kan niets meer veranderen aan het ingescande werk. Rechts onderin geeft hij per opdracht zijn punten. Vanzelfsprekend kan een beoordelaar ook horizontaal corrigeren. Twee correctoren kunnen onafhankelijk van elkaar hetzelfde werk corrigeren. Derde correctie wordt ingeschakeld bij te grote verschillen.

Deze correctiemogelijkheid in TeleToets wordt nog verder uitgewerkt, in de volgende releases van dit jaar komen steeds meer functionaliteiten beschikbaar. Ik hou je op de hoogte.

O ja, en hoe gaat dat dan met een inzage?

Een inzage is online te regelen. De kandidaat ziet zijn eigen werk en de opmerkingen van de corrector staan erbij.

Met dank aan www.wisfaq.nl voor de geleende wiskunde opgave.

Geplaatst in Andriessen, online toetsing, toezichthouder, vraagsoorten