Social Media voor examenbureaus

Was de titel van de workshop die ik gisteren namens de NVE mocht verzorgen. Verschillende belangstellenden vanuit de examenwereld wilden graag geïnformeerd worden over de zin en onzin van Social Media. Centraal stond toch wel de ‘waarom’ vraag. Waarom zou je gebruik willen maken van Social Media. In de workshop niet laten zien, maar hier wordt dat helder uitgelegd: Social Media in Plain English.

Nu is het gebruik van social media in de examenwereld beslist geen gemeengoed. Ik heb echt moeten zoeken naar voorbeelden van een mooie inzet van social media door een examenbureau. De aardigste die ik gevonden heb is die van @IBKINL. IBKI is het examineringsbureau voor de mobiliteitsbranche. Door het gebruik van Twitter hebben ze nu contact met rijschoolhouders, die eerst niet of nauwelijks te bereiken waren. Kijk maar eens naar het aantal volgers. Bovendien kan IBKI monitoren wat over de examens gezegd wordt. @IBKINL heeft recent ook Foursquare ingezet voor zijn examenlocaties.

Vanzelfsprekend heerst bij examenbureaus ook veel koudwatervrees voor het gebruik van social media. Met name angst voor onjuiste verkeerde en nare uitspraken over je examens was een gespreksonderwerp. Het lijkt mij juist een reden om zo snel mogelijk op twitter te gaan. Op deze manier kun je in ieder geval (een poging doen te) monitoren wat over je geschreven wordt. Op grond daarvan kun je gepaste actie ondernemen. Weten is beter dan niet weten.

Een ander mooi voorbeeld van social media gebruik in de examenwereld staat hiernaast in het koppelingenblok: een blog over de chauffeursopleiding. Dit blog is ook vooral bedoeld om te zenden, het stelt deelnemers op de hoogte van examens en weetjes over hun chauffeursopleiding.

Good practice van een Social Media Plan: Radboud Ziekenhuis (UMC Nijmegen)

In de workshop heb ik veel aandacht gehad voor ook die andere rol van social media: monitoren en stimuleren. Daar kunnen de examenbureaus nog heel veel winnen.

Je kunt hier de Prezi vinden die ik voor de gelegenheid gemaakt had.

Overigens heeft Andriessen nog een vacature voor een consultant. Geïnteresseerd? Kijk dan even hier.

Geplaatst in Andriessen, examenbureau, trainingen
0 reacties op “Social Media voor examenbureaus
1 Pings/Trackbacks op "Social Media voor examenbureaus"
  1. [...] Was de titel van de workshop die ik gisteren namens de NVE mocht verzorgen. Verschillende belangstellenden vanuit de examenwereld wilden graag geïnformeerd worden over de zin en onzin van Social Media.  [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>