Vier aandachtspunten bij gebruik van video in een toets

Ik zie veel voordelen van digitaal toetsen, één ervan is het gebruik van multimedia. Het opnemen van videobeelden in toetsen is technisch geen enkel probleem, bijna alle toetssystemen bieden hier mogelijkheden voor. Er zijn diverse goedkope (gratis) mogelijkheden om de video online te plaatsen en te gebruiken.

Schermafdruk met videospeler in toets

Voorbeeld van gebruik video in toets

Het gebruik van YouTube biedt een eenvoudige, betrouwbare (dagelijks worden meer dan drie miljard filmpjes bekeken) en goedkope manier om video op te nemen in toetsen. YouTube is openbaar, dat betekent dat iedereen in principe de filmpjes kan bekijken. Houd hier rekening mee wanneer filmpjes in een toets opgenomen worden. Het gebruik van filmpjes is vooral leuk in formatieve toetsen, bij summatieve toetsen moet je wel erg zeker zijn van de techniek om filmpjes toe te passen. Belangrijk daarbij is dat geen voordeel te behalen is door kandidaten die het filmpje buiten het afnamemoment om al hebben bekeken.

YouTube biedt diverse mogelijkheden bij filmpjes, o.a. de mogelijkheid om een filmpje niet vindbaar te maken en alleen vanuit een directe koppeling te raadplegen. Hiermee wordt de kans van vooraf bekijken al kleiner.

Een ander goed alternatief voor YouTube is de online videodienst Vimeo. Met een Vimeo Plus/Pro account ($60 respectievelijk $199 per jaar) zijn extra mogelijkheden voor het aanbieden en afschermen van video en wordt geen reclame vertoond.

Aandachtspunten bij het gebruik van (online) video:

  1. Wat is de impact als de kandidaat voor zijn toets het filmpje al heeft kunnen bekijken?
  2. Beschikt u over de rechten om het filmpje te mogen gebruiken in uw toetsen?
  3. Is de Internetverbinding toereikend om alle kandidaten gelijktijdig het filmpje te laten bekijken?
  4. Is YouTube te benaderen vanuit de toets/de afname locatie?

Bronnen: http://www.youtube.com/t/press_statistics, http://vimeo.com/plus en http://vimeo.com/pro

Geplaatst in online examination, online toetsing, video in toetsen
1 Reactie op “Vier aandachtspunten bij gebruik van video in een toets
  1. This was really a fascinating subject, I am very lucky to have the ability to come to your weblog and I will bookmark this page in order that I might come back one other time.

1 Pings/Trackbacks op "Vier aandachtspunten bij gebruik van video in een toets"
  1. [...] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } onlinetoetsing.wordpress.com – Today, 2:11 [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>